Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Ocak 2011 Cuma

HASAN SALTIK

Foto:Sevcan Çarkcı



Akort Dergisi Kasım-Aralık 2008

MÜZİK TARİHİNDE YENİ BİR ADIM: TRT ARŞİVİ MÜZİK MARKETLERDE

Türk müziğinden, tangolara; müzikallerden halk ozanlarına uzanan geniş bir alanı kapsayan TRT arşivi; Kalan Müzik tarafından günışığına çıkarılıyor. Yapılan anlaşmayla arşivde yer alan on binlerce ses kaydı ve görüntü cd ve dvd olarak halka ulaşacak. Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Müzeyyen Senar gibi daha birçok değerli ismin kayıtlarının yayınlanacağı yapımlar arasında belgeseller de yer alacak.

Geçtiğimiz günlerde TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile Kalan Müzik sahibi Hasan Saltık  arasında tarihi bir projeye imza atıldı. Müzik dünyasına önemli bir getirisi olacak bu anlaşmayla, TRT’nin ses ve görüntü arşivi Kalan Müzik tarafından cd ve dvd olarak piyasaya sunulacak… Oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan arşiv çalışmasının ilk ürünü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yetiştirilmeye çalışılan “Cumhuriyet Dönemi Türk Marşları” oldu. Ayrıca hazırlığı süren diğer yapımlar arasında;  Türk Halk Müziği’nin Ustaları”; “Klasik Türk Müziği Ustaları” yer alıyor. Çalışmaları devam eden, Can Dündar’ın hazırladığı “Aşık Veysel Belgeseli”nde ise; ünlü ozanımızın radyo kayıtlarıyla, görüntülerinin özel bir kutuda piyasaya sunulması planlanıyor. TRT arşivini dipsiz bir kuyu olarak nitelendiren Hasan Saltık’a;  projenin ortaya çıkışını ve detaylarını sorduk: “TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’den teklif geldi ve bir araya gelip çalışmanın içeriğini konuştuk. ‘Radyodaki arşivleri cd haline getirmek istiyoruz ve bunu da Kalan Müzik’le yapmak istiyoruz’ dediler. TRT daha öncesinde kendi ürünlerini çıkarıyordu. Kendi binalarındaki satış noktalarında iyi dağıtım yapamıyorlardı. Kalan Müziğin tecrübesi ve birikimiyle TRT ile ortak bir çalışma yapmaya karar verdik. Amaç; TRT ürünlerinin büyük marketlerde piyasaya çıkmasıyla halkın bundan yararlanması, özledikleri yorumcuları ve solistleri dinlemeleri ve TRT kurumunun bundan bir gelir kazanması. Arşiv kayıtlarını piyasaya görüntüyle beraber cd ve dvd olarak sunabileceğimizi belirttik, hoşlarına gitti ve anlaşmayı yaptık. Ardından TRT ile birlikte ortak bir ekip kuruldu ve çalışmalara başladık.” Oluşturulan bu ekipte; TRT memurları, araştırmacılar, müzikologlar ve arşiv konusunda uzman elemanların yer aldığı 14 kişi görev alıyor. Ekibin bir kısmı görüntülere bakıyor, bir kısmı da arşivleri tarıyor. Projenin prodüktörlüğünü ise; Hasan Saltık üstleniyor: “Neyi istiyorsam, çıkaracağım. Ben istediğim halk ozanını, aşığı belirleyeceğim. Sonuçta benim belirleyeceğim projeleri TRT onaylayacak.” 

Hasan Saltık, sorularımızı yanıtlamayı sürdürüyor: 

“MÜZİK DÜNYASINA ÇOK ŞEY KATACAK…”

TRT arşivinin gün ışığına çıkması müzik dünyasına ne gibi bir katkı sağlayacak? Birincisi TRT sanatçılarını bu anlaşma yakından ilgilendiriyor.  Radyo sanatçıları albüm yaparken çok büyük sıkıntı yaşıyorlardı. Özel TV’lere çıkamama gibi problemleri oluyordu. Bu da kalkmış oldu. Kalan Müzik ve TRT ortak olarak; TRT’nin mevcut sanatçılarına albüm yapacak, klip çekebilecek ve bunlar özel TV’lerde yayınlanacak. Böylece radyo sanatçılarının önündeki bu engel kalkacak. İkincisi bana göre bu anlaşma müzik sektörüne çok şey katacak. Müzik sektöründe çeşitlilik olacak. Türkiye’de eskiden yapılmış, üretilmiş plak, LP, kaset ama yayınlanmamış binlerce çalışma var ve yorumcular buradan çok ciddi bir para kaybediyor. Bu yapılan anlaşmadan sonra geçmişte yorumcuların yaptığı radyo kayıtları gün ışığına çıkmış olacak. Dijital satışı gerçekleşecek, CD’leri çıkacak.

Yapılan anlaşmaya göre projenin tüm masrafları size ait… Evet. Her şeyin sorumluluğu bana ait. Albümlerin yayın hakları ise, TRT’ye ait. Dolayısıyla benim çıkaracağım yapımların satması gerekiyor ki, bende masraflarımın maliyetini çıkarayım. Aslında bu anlaşma benim açımdan zor ama zevkli bir anlaşma oldu. Bu tür arşivlerin ortaya çıkması bize zevk veriyor. Çok para kazanmaya yönelik bir şirket değiliz. Arşivlerin ortaya çıkıp, halkla buluşması iyi bir şey. TRT sanatçılarına albüm kendi stüdyolarımızda yapılacak.  Kalan Müziğin işlerini yavaşlatmaması için bir program belirleyeceğiz.

Peki, yayın ve telif hakları konusunu nasıl çözümlediniz?
TRT’den bandları almamız yetmiyor. Solist ve yorumcudan tekrar izin almamız gerekiyor. Çünkü o dönemde yapılan TRT sözleşmelerinde bana göre eksiklikler var. Birincisi;  yorumculardan izin alacağız, ikincisi; bestekârlardan tek tek dolaşıp izinler alacağız. Bu bürokrasiyi beraberinde getiriyor. Kayıtların fonogram hakları TRT’ye ait. Orada bir sıkıntı yok. Ama bütün telifleri yorumcuya ve besteciye zor bir iş olmakla beraber uğraşıp, vereceğiz. Sıkıntılı ve uzun bir süreç ama halledeceğiz. Bu işle uğraşan bir ekibimiz var.

“YILDA 40–50 YAPIM; BİN’E YAKIN ALBÜM YAPABİLİRİZ”

Arşivde; Türk müziğinden halk ozanlarına, aşıklara, müzikallere, tangolara, ses ve saz ustalarına kadar geniş yelpazedeki müzik tarihimiz bulunuyor. Yayınlayacak önemli kayıtların arasında Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Safiye Ayla yer alıyor. Saltık,  konu olarak sınıflandırma yaptıklarını belirtiyor: “Konu konu gitmeyi planlıyoruz. Kadın üzerine yakılmış ağıtlar, türküler;  kına türküleri, eğlence türküleri, gurbet türküleri gibi… Anadolu halk ozanları, aşıkları bir seri halinde yayınlanacak.  Sadece solist üzerinden gitmeyeceğiz. ‘Saadetin Kaynak Eserleri’ diyerek çeşitli solistlerden çalışmalar yapacağız. Selahattin Pınar, Selahattin İçli gibi bestekarlar olacak. Dipsiz bir kuyu, binlerce kayıt var. Yılda 40–50 yapım yapabiliriz diye düşünüyorum. Ama albüm olarak bine yakın sağlam proje çıkar.” Arşiv kayıtlarının içinde oldukça ilgi çekecek bölümlerin olduğunu da sözlerine ekleyen Saltık, farklı projeler üreteceklerini de söylüyor: “Eski görüntülere baktığımda Zülfü Livaneli, Ruhi Su, Zeki Müren’in ilk kez TV’ye çıkışları var. Şimdiki birçok starın çok genç halini görüyorsunuz. İnsanlar alıp, bu çalışmaları kütüphanesine koyacak diye düşünüyorum. Çok ilginç belgeseller yapmayı planlıyoruz. Kore savaşıyla ilgili bir belgesel yapılmış. Savaşa giderken yapılmış ağıtlar, türküler belgeselle birlikte yayınlanabilir. Türk Pop Tarihinin de bir belgeseli olabilir…”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder